Mälestise nimi Põrandalühter, Moskva töö, 19. saj. II pool (messing, hõbetatud, portselan)
Mälestise vana number 4.III 2 a-57

Seisund: asukoht tuvastamata

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Põrandavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega tüüpiline historitsistlik õigeusukiriku valgusti 19. sajandist

Kunstimälestisena arvele võetud 1982 (nr. 4. III 2 a-57)

Materjal: messing, fajanss, kullatis.
Tehnika: valatud, pressitud, perforeeritud, monteeritud, hõbetatud, kullatud osaliselt.
Autor, valmistamise koht: Vene vabrikutöö (P. I. Olovjanišnikov ja Pojad), Moskva
Dateering: 19. sajandi lõpp või 20. sajandi algus (20. sajandi I veerand?)
Mõõtmed: kõrgus 132 cm (inventariseerimisandmeil, 1982), jalami Ø ca 43 cm, pealmiku Ø ca 35 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): peal ovaalne vabrikutempel: П. И. ОЛОВЯНИШНИКОВА СЫНОВЬЯ МОСКВА НИКОЛЬСКАЯ (inventariseerimisandmeil, 1982)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Põrandalühter õlilambile ja küünaldele,
puudulikud inventariseerimisandmed (1982), sh. foto puudumine, ei võimalda mälestist väga kindlalt tuvastada. Kirikus kasutusel olevaist viiest ühesuguse kujundusega (varre keskosa veidi kooniline, vertikaalsete vöötidega) põrandalühtrist neli (reg. nr. 22551, 22553 – 22554) on Olovjanišnikovi vabrikutempliga; viiendal (reg. nr. 22552) templit ei ole.
Käesolev, inventariseerimisandmeil Olovjanišnikovi vabrikutempliga põrandalühter tõenäoliselt sarnanes eelnimetatutega – selline põrandalühter ongi tornis osaliselt lahtivõetud kujul olemas (vt juuresolevad fotod). Siiski on lammutatud ja hoiustatud lühter teistest kõrgem ja veidi teistsuguse (rõõnelise) jalamiga, vabrikutemplit pole. Pealmikult on keskne õlilambipesa ja perforeeritud ehiskrae puudu, neljast serval olnud õlilambipesast ja 20 väikesest küünlapesast on vaid kaks alles. Lühter on määrdunud, oksüdeerunud, varre ülaosas pragu, jalam mõlkis. Valgest fajansist „küünal“ (õlilambijalg) puudu.