Mälestise nimi Põrandalühter, 19. saj. II pool (messing, kullatud, portselan)
Mälestise vana number 4.III 2 a-69

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Põrandavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega tüüpiline historitsistlik õigeusukiriku valgusti 19. sajandist

Kunstimälestisena arvele võetud 1982 (nr. 4. III 2 a-69)

Materjal: messing, fajanss, kullatis.
Tehnika: pressitud, valatud, perforeeritud, monteeritud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: Vene vabrikutöö
Dateering: 19. sajandi lõpp või 20. sajandi algus
Mõõtmed: kõrgus ca 122 cm, jalami Ø ca 34 cm, fajansist „küünla“ kõrgus
ca 16 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerumist, mõlke, kullatis mahakulunud, üks küünlapesa puudu, „küünas“ pragu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Põrandalühter õlilambile ja küünaldele, pealmiku servas ažuurne krae, peal keskel õlilambipesa valgest fajansist „küünlaga“, serval 24 väikest küünlapesa (neist kolm veidi suuremad), ümmargune jalam kolmel nuppjalal. Samasugune kui põrandalühtrid reg. nr. 22559- 22561, 22563, 22564; tõenäoliselt kuulub kiriku algse inventari hulka.
„Ajalooline album Pärnu Issandamuutmise kiriku 25. aasta juubeli päewaks” (Pärnu, 1929), lk. 25-26: Kuus küünlajalga, mis on altari esisel, kui ka aujärje taga olew mitmearaline, osteti kiriku asjadega ühiselt.