Mälestise nimi Rist (aujärjepealne), 19.saj. II pool (messing)

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese.

Mälestise tunnus

Rist kuulub õigeusus tarvitatavate liturgiliste esemete hulka ning näitena selle omaaegsest kunstilisest teostusest kuulub õigeusu kiriku kunstipärandi hulka.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1999. a.

Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: 36 x 23,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Aujärjepealset risti kasutab preester koguduse õnnistamiseks. See on 4-haruline rist, mille haarade otsad ning viltune põikpuu on kujundatud kolmiksiirudena. Risti keskmes on kujutatud Kristust, Tema kohal paikneb Jumal-Isa ning külgedel Jumalaema ning Ristija Johannese poolfiguurid. Risti jalamil on Aadama kolp koos sääreluudega vihjamaks sellele, et Jeesust on nimetatud Uueks Aadamaks, kes lunastab Vanast Aadamast alguse saanud pärispatu. Risti käepidemel on kujutatud Kristuse piinariistad ning hukkamise