Mälestise nimi Taagepera kirik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Abikirikuks ehitatud väiksema kirikuhoone iseloomulik näide Lõuna-Eesti piirkonnas.

Kirjeldus

Üsna lihtsa arhitektuuriga kirik paikneb traditsiooniliselt lääne-ida suunal altariga idas. Pikihoona ja koor on ehitatud maakividest. Koori põhjaküljel paiknev käärkamber on hilisem ja osaliselt tellistest. Kiriku väikesemõõtmeline puidust torn paikneb katuseharjal pikihoone läänepoolsel otsal. Kuni 1939. aastani oli katus kaetud S-katusekividega. Uue katusekatte all on säilinud algne kandekonstruktsioon. Põhimahus on kirik säilinud originaalkujul, lisaks katusekattele on välja vahetatud ka aknaraame. Kirikut on korduvalt lubjatud ja lubivärviga värvitud. Tornifassaadi vanimateks detailideks on kellaluugid ja kiivri karniis, mis võivad kuuluda torni ehitusaega. Kirikuruumis on ca 200 istekohta.

Ajalugu

Taagepera Jaani kiriku ehitusega alustas mõisnik ja maanõunik Otto von Stackelberg 1674. aastal. Pühakoda kerkis Helme kiriku kabeli ehk abikirikuna. Iseseisev kogudus tegutseb 1929. aastast. (Ants Hein, 2006)

- Taagepera kiriku katuse uuendamine algab kevadel

- Taagepera kirik sai uue katuse, torni ja kuke