Mälestise nimi Helme kirikuaed

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Keskaegset kihelkonnakirikut ümbritsenud kirikuaed, mis koos kiriku varemetega moodustab hästi hooldatud varemetepargi, millega liitub pastoraadi ümbruses vabakujunduslik park.

Kirjeldus

Pargiilmelise ala keskel on endise kihelkonnakiriku varemed. Visuaalsel vaatlusel pole säilinud ühtegi maapealset risti või hauakivi. (Mari-Liis Paris, 2008)

Ajalugu

Ühes 14. sajandil püstitatud kihelkonnakirikuga rajati kiriku ümbrusse tõenäoliselt ka kirikuaed. Matmine kiriku juurde lõpetati 1773. aastal. Pastoraadihoone valmimise järel 1779. aastal hakati olemasolevat ala kujundama pargiilmeliseks. (Mari-Liis Paris, 2008)