Mälestise nimi Taagepera mõisa kelder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Taagepera mõisa ansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, kõrgema sokliosaga, historitsistlikus stiilis, viilkatusega, krohvimata fassaadiga tellistest abihoone. Hoone paikneb peahoone ja jääkeldri vahetus läheduses esifassaadiga mõisa peahoone poole. Avad paiknevad nii sokli, esimese korruse tasapinnas kui katusealusel viiluväljal. Avatäited on puidust. Kelder paikneb sokli ulatuses osaliselt mäenõlva sees. Peahoone poolse esifassaadi vasakpoolses osas on ukseava, mille ees on horisontaalsetest plankudest uks. Sellest paremal paikneb ümarkaarse sillusega väikesemõõduline aken, mille ees on väikeseruuduline valgmiku osaga aken. Samasugune aknaava koos aknaga paikneb ka hoone idaküljel, sokliosas paiknevasse keldrisse viiva eeskoja viilkatuse kohal. Selle kohal on omakorda pisem kaaraken. Hoone viiluväljadega otsafassaadid on asümmeetrilised, mille tõttu on viilkatuse lõunapoolne osa mõnevõrra suurem põhjapoolest. Tsentrist väljaulatuva hooneosa paiknevad ka täiendavad avad. Teiste hoonetega suhtes asub kelder teenijatemaja ja jääkeldri vahetus läheduses, peahoonet ümbritsevas pargiosas.

Ajalugu

Stackelberide järgi oma nime saanud mõis kuulus alates 1819. aastast kuni võõrandamiseni Strykide perekonnale. Mitmete majandushoonetega mõisasüda ehitati välja 1820. aastatel. Kelder on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi lõpus. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Wagenküll. Mõisasüdame hoonestus anti 1922. aastal üle Tervishoiu Peavalitsusele, kes asutas sinna tiisikuse haigete sanatooriumi, mis koos haiglaga tegutses kuni 2000. aastani, mille järel kohanati kompleks hotelliks.