Mälestise nimi Karula mõisa rehe masinaruum

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Suurejoonelise historitsistliku mõisaansambli koosseisu kuuluv hoone, millede omanikud v. Grote´d on omanud olulist osa paikkonna poliitilis-majanduslikus ja kultuuriloolises kujunemises.

Kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega, krohvimata fassaadiga maakividest ja punastest tellistest hoone, mis paikneb teistest mõisahoonetest eraldi, mõisa rehe hoonetekompleksi keskel. Ukse- ja aknaavad paiknevad korrapäratult hoone külgedel, avatäited on puidust. Kuni aknaavade ülaosani on hoone ehitatud maakividest. Seina ülemine pind koos viiluväljaga on punastest tellisest. Hoone räästas jookseb lihtne karniis. Avad on olnud ümarkaarse sillusega. Pikast hoonest on säilinud vaid mõisasüdame poolne osa, milles on suur ümarkaarse sillusega ukseava. Muudetud on avade paigutust ja kuju. Rehe kompleks koos masinaruumiga paikneb keset põldu mõisasüdamest eemal Valga-Lillemäe tee lähedal.

Ehit. 19.s. II poolel.