Mälestise nimi Hellenurme mõisa tõllakuur

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Valgamaa ühte esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone. Hoone on ehitatud perioodil, kui mõis kuulus tuntud loodusteadlase ja akadeemiku Alexander von Middendorffi (1815-1894) vanemale pojale Ernst von Middendorffile, kes jätkas isa poolt alustatud ehitustöid mõisas.

Kirjeldus

Väljaehitatud katusekorrusega 1-korruseline poolkelpkatusega maakividest ja tellistest hoone. Hoone sümmeetrilise jaotusega fassaadil neli laia segmentkaarse sillusega kahepoolsete ustega ukseava.

Ehitatud 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses. (Juhan Maiste, 1985)