Mälestise nimi Aakre mõisa peahoone

ajastu piirkonna tüüpiline ümberehitatud mõisa peahoone

Kirjeldus

Aakre mõisa peahoone on poolteisekorruseline(algselt ühekorruseline)kirde-edelasuunaline kivihoone, krohvitud, nurgaliseene laiendamas krohvirustika kvaadrid. Viimased kui ka räästalused karniisid on värvitud valgeks, hoone seinad on kollakas-beežid.Viilkatuses on pultkatustega väljaehitused.Katus on Est-Steini S-kivikattega.Hoones on ahiküte, katust ilmestavad viis telliskorstent.Aknad on kuue klaasijaotusega, uksed -peauks loodesuunal ja kõrvaluks edelaotsal, on viilungitega, uued. Hoone põhi-ja katusekorrus ei ole säilitanud ajaloolisi detaile.Kelder on kolmelööviline silindervõlviga kaetud ruum, milledest akende juurde viivad ristuvad võlvikud.

Asukoha kirjeldus

Mälestis reg. 23168, Aakre mõisa peahoone, asub Valga maakonnas, Puka vallas, Aakre külas; Valga-Rõngu maanteest ca 1,5 km vasakul,Puka alevikust 5 km kaugusel.

Ajalugu

Mõisa esmamainimine 1557; Ayakar, varem ka Aicker, Kawrimoise.Viimane omanik W.v.Rohland. Peahoone on arvatavalt ehitatud 19.saj.Praeguse kuju on omandanud 1934.a. ümberehituse käigus, arh. A.Matteus.Kool on asunud peahoones 1920.aastatest, hiljem on hoones olnud kooli kõrval kortereid, raamatukogu, majandi keskus jne. Praegu tegutseb hoones kool-lasteaed.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50m hoone kontuurist alates.Kaitsevöönd kattub mälestise, pargi,reg.23169, alaga.