Mälestise nimi Aakre mõisa teenijatemaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20.saj. alguses ehitatud mõisaansamblis asuva kõrvalhoone näide

Kirjeldus

Aakre mõisa teenijatemaja(tegel.moonakatemaja ja laut)on pikk kirde-edelasuunaline maakivihoone, millega vahetult liitub segamüüritises laotud laudaosa edelapoolsel otsal.Viimast on korduvalt ümber ehitatud ja parandatud silikaattelliste, betooni jms. materjalidega.Lauda kagupoolse seina toestuseks on lisatud kivist kontraforsid.Eluhoone on kõrgel maakivisoklil, mida seinast eraldab kitsas telliskarniis.Puhasvuukviimistlus, kivivahed täidetud kivikildudega. Avad on vormistatud betoontellistest laotud raamistusega, mida on laiendatud samast kivist kvaadritega, aknapõsed on krohvitud ja valgendatud.Aknad on kõrged, kõrgustpidi kui laiuti jaotatud neljaks osaks peente prossipulkadega.Arvatav algne peauks on kinni müüritud, praeguse ukse ette on tehtud tuulekoda.Teine uks on hoone kirdeotsal, selle ees on kõrge puittrepp varjualusega. Hoone on kellerdatud, keldri sissepääs asub samuti kirdeotsal eraldi ehituses.Hoone edelaseinas asub raidkivi aastaarvuga 1913.Viilkatus, punastest tellistest korstnad.Katusekatteks sindel, selle peal eterniit(tingplaat).

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Aakre külas, Aakre mõisakompleksis.Mõisa pargi ääres asuvast sissesõiduteest paremal, peahoonest ja jääkeldrist umbes 40 m paremal.

Ehitatud-või ümberehitatud 1913.a.

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone välisest kontuurist arvates.