Mälestise nimi Kuigatsi mõisa pesuköök

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Pesuköök, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Pesuköök, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kõrvalhoone Lõuna-Eestile iseloomulikus vabaplaneeringulises mõisaansamblis, kus peahoone ning rohked kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades maastikku.

Kirjeldus

1-korruseline maakivisoklile toetuv viilkatusega hoone, mis on laotud puhta vuugiga telliskividest. Peahoone poolsel fassaadi põhjapoolse servas on ukseava, sellest lõunas kaks lamekaarset aknaava. Hoone viiluväljad on ääristatud tellistest karniisidega. Põhjapoolses otsaseinas paikneb suurem lamekaarse sillusega aknaava, mille kohal on viiluväljal ümarkaarse sillusega lünettaken.

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas, Kuigatsi mõisa hoonetekompleksis.

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi teisel poolel.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele.Kaitsevöönd langeb kokku käsiaida ja keldri kaitsevöönditega, osalt peahoone kaitsevööndiga ja asub teise mälestise, pargi alal.Vt. plaan, lisa 1.