Mälestise nimi Kuigatsi mõisa valitsejamaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kõrvalhoone Lõuna-Eestile iseloomulikus vabaplaneeringulises mõisaansamblis, kus peahoone ning rohked kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades maastikku.

Kirjeldus

Keskmise suurusega 1-korruseline poolkelpkatuse aluse osaliselt väljaehitatud ärklikorrusega krohvitud kivihoone, mille fassaade kujundavad sümmeetriliselt paiknevad ukse- ja aknaavad. Fassaade kaunistavad eenduvad laiad räästa- ja viilukarniisid ning hoone nurkadel maalitud liseenid. Säilinud on üks algne välisuks ja hoone loodenurgal piirdemüüri katuse ja karniisiga tellispost.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas, Kuigatsi mõisa hoonetekompleksis.L-EST koordinaatide järgi x=6431902, y=630200

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates. Kaitsevöönd kattub osaliselt naaberhoonete kaitsevöönditega, vt. plaan, lisa 1.