Mälestise nimi Kuigatsi mõisa ait

Mälestise tunnus

Kõrvalhoone Lõuna-Eestile iseloomulikus vabaplaneeringulises mõisaansamblis, kus peahoone ning rohked kõrvalhooned on paigutatud oskuslikult teineteist esile tõstes ja täiendades maastikku.

Kirjeldus

Keskmise suurusega 1-korruseline madalal soklil krohvitud tellistest poolkelpkatusega hoone. Esifassaadi, kus algselt on olnud vaid üks väiksem ukseava, on murtud neli suurt kahe poolega ukseava. Tagafassaadi kahest väiksemast ukseavast on üks laudadega suletud ning teine tellistega kinni laotud. Tagafassaadi ülemises osas on säilinud kolm väiksemat aknaava. Hoone kummalgi otsaseinal on kelba alusel viiluväljal kaks pikliku aknaava, mis on tellistega väiksemaks laotud.

Mälestis asub Valga maakonnas, Puka vallas, Kuigatsi külas, Kuigatsi mõisa hoonetekompleksis.

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist arvates. Kaitsevöönd kattub osaliselt naaberhoonete ja pargi vöönditega, vt. plaan,lisa 1.