Mälestise nimi Puka mõisa park ja allee

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise pargiarhitektuuri näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Park (3,3ha) on segastiilis. Esiväljakul on säilinud enamuses algne regulaarne lahendus. Esiväljak on olnud pikk, ovaalne, piiratud sissesõiduteega, ääristatud sümmeetriliselt mõisa majandushoonetega. Eelmise sajandi lõpul rekonstrueerimise käigus on esiväljaku korrapärasust pehmendatud vabakujuliste puudegruppidega. Tagaväljak on kitsas avatud nelinurk, mille servas, endise peahoone keskteljel asub põlispärnadest ring. Peahoonel on olnud avar nelinurkne otsaväljak (lõuna pool), mida piirasid pärnaalleed. Algselt oli siin suurejooneline ehisaed. Tagaväljak laskub terrassidena ja pärinevad ilmselt regulaarkujunduse ajast. Tänaseks enamuses kahjuks võsasse kasvanud.
Algselt on mõisaansambli hooned domineerinud avamaastikus, hiljem istutatud peahoone taha puudest tihe ekraan. Puistu taga olev oja on varem olnud paisutatud. Siin on olnud tiik, mis tänaseks on hävinud ja jäänud soostunud lohk. Sellele on kaasa aidanud koprad, kes veevoolu kinni pannud. (pargiankeet, 2002)

Mälestis asub Valga maakonnas. Puka vallas, Puka mõisakompleksis.

Ajalugu

Algne regulaarne park on rajatud ilmselt 18. sajandi lõpus, park on rekonstrueeritud vabakujuliseks 19. sajandi II poolel, mida on hiljem täiendatud.

Vastavalt Muińsuskaitseseadusele 50 m mälestise piiridest arvates.