Mälestise nimi Otepää linnuse varemed

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Piiskopilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Esimene kivilinnus Lõuna-Eestis, ühtlasi vanim tellisehitis Eestis.

Kirjeldus

Kavatis järgis peaaegu muutumatult muinaslinnuse planeeringut. Tuginedes kõrgustikkaitsele, paiknedes 2-astmelisel järsunõlvalisel künkal. Esmalt on püstitatud ülemisele platoole selle kuju järgiv mantelmüür. Üksikehitised paiknesid reeglipäratult selle siseküljel, värav oli NO-osas. Tee sinna kulges alumiselt platoolt spiraalselt mööda mäenõlva. Sesspool ringmüüri oli värava juures müüriga piiratud väike eeshoov. Linnuse N-osas paiknes ringmüüriga üheaegselt ehitatud oletatav kabel (8x18m). Müüride alaosa on laotud nn. poola seotises, kus igale pikikivile järgneb põikkivi. Sellist müüritehnikat on Eestis 13. s.-l kasutatud üksnes Tartu toomkiriku I ehitusperioodil. Ruumi välisseinas on astmeliselt tõusva alusega aknad, sekundaarsena on W-nurka ehitatud väljast köetav kerishüpokaust. Ringmüüriga üheaegselt on ehitatud ka väravast S poole jääv ehitis, olet. relvaruum. Mitmed rajatised on püstitatud hiljem vasturingmüüri. Tellise kõrval on kasutatud ka maakive. Võimalik, et hoovi W-osas paiknes eraldiseisev torn. Hoovis oli ka veetsistern, Eesti linnustes erandlik. II ehitusjärgus, ent ilmselt samuti 13.s-l ümbritseti ka alumine platoo tellistest ringmüüriga; nii kujunes eeslinnus. Mäe N-osasse ehitati välisvärav. Hiljem jaotas vahemüür koos 4-tahulise torniga eeslinnuse ala kaheks osaks.(EA)

Ajalugu

Kivilinnuse ehitamist eestlaste linnamäele alustati 1224, mil Otepää oli lühikest aega Tartu piiskopkonna keskus. Purustati arvat. 1396 ordu poolt ning sõjalise tähtsuse kaotanuna enam ei taastatud. Linnuse müüristik kaevati osal. välja 1950-74 (O.Saadre) (EA)