Mälestise nimi Taheva mõisa tuuleveski

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Lõuna-Eesti kunagise silmapaistvaima mõisaansamlisse kuuluv hoone.

Kirjeldus

3-korruseline, krohvitud fassaadiga maakividest ja tellisest tuulik. Hoone paikneb mõisasüdamest eemal põllul. Avad paiknevad kohakuti. Avatäited olid algselt puidust, kuid pole säilinud. Tuulikust on säilinud kivist kehand koos krohvi fragmentidega. Interjöörid koos veskimehhanismidega on hävinud.

Ajalugu

Mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa tuulik on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola.