Mälestise nimi Taheva mõisa sepikoda

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Lõuna-Eesti kunagisse silmapaistvaimasse mõisaansamblisse kuuluv hoone.

Kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, poolkelpkatusega, krohvimata fassaadiga maakividest ja tellistest abihoone. Hoone paikneb mõisasüdamest eemal majandushoovis esifassaadiga kõrvalhoonetest mööda viiva tee suunas. Avad paiknevad korrapäratult. Avatäited on puidust. Sepikoja seinad on laotud maakividest. Avade raamistuses on kasutatud telliseid. Esifassaadi keskosas paikneb kelpkatusega kaetud eeskoda. Hoone idanurgas asub ulualune, milleni pääseb mõlema fassaadi servas paiknevate laiade korvkaarse sillusega kaetud väravate läbi. Hoone viiluväljadel on olnud poolkaare kujulised aknaavad. Sepikoda moodustab koos viinakeldri, viinaköögi ja tallihoonega ühtse majandushoonete kompleksi, mis paikneb mõisasüdame äärealal.

Ajalugu

Mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa sepikoda on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola.