Mälestise nimi Laatre kirikuaed

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud ja hooldatud kirikuaed.

Kirjeldus

Kirikut ümbritsev aed on piiratud puudega. Aeda on istutatud väärtpuid (põhiliselt pärnad, kuused ja elupuud), millised on osaliselt säilinud. Praeguse seisuga ei ole näha ühtki maapealset säilinud mälestusmärki või risti. Rõhuv osa aiast katab muru. Kiriku aia sees asub ka sinna ehitatud puukuur ja välikäimla. Tormid on aegade jooksul palju puid murdnud.

Ajalugu

Kirikuaed ümbritseb 1831. aastal ehitatud kirikud, mis püstitati varem samas kohas paiknenud puukiriku asemele. Tõenäoliselt on kirikuaed rajatud esimese või hilisema kiriku valmimise järel. 2006. aastal avati kalmistuaias mälestuskivi sõjaväetegelasele, major Friedrich Kurele (1898-1945), kes hukkus 1945. aastal Valgamaa metsas.