Mälestise nimi Pangahoone Valgas Aia t 18

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Väikelinna hilisjuugendlikus stiilis esindusliku ärihoone silmapaistev näide.

Kirjeldus

Hilisjuugendlik kompaktse mahuga 3-korruselise kivihoone telgsümmeetrilist tänavafassaadi liigendavad mõõdukalt eenduvad külgrisaliidid ning faktuur- ja silekrohviga viimistletud pinnad. Külgrisaliitide ülaosas ääristab horisontaalse aknaavaga seinapindu geomeetriline ornament, mille kohal paiknevad lamedad kolmnurkviilud, mis korduvad külgrisaliitide vahelisel krohvipinnal markeeritud mansardkorruse motiivi ülaosa lahenduses ja annavad hoonele rütmilise silueti. Külgrisaliitide geomeetrilist ornamenti jätkab mansardkorruse motiivi räästas hammasfriis. Fassaadi keskosa kujundavad esimese korruse kolm suurt stiliseeritud päiskividega kaarakent ja teise ning kolmanda korruse paariti paiknevad aknaavad, millest ülemised on samuti kaarja sillusega. Hoone toetub rustreeritud maakividest soklile. Esimese korruse seinapind on keskosas liigendatud aknaaluste orvade ja akendevahelise friisiga. Sissepääsud paiknevad külgrisaliitide keskosas krohvile markeeritud silluskaartega orvades kõrvuti aknaavadega, millel ühesugused kolmetahulised sillused. Orvadega külgnevad krohvipinnad on liigendatud horisontaalse viirutusega. (Oleg Kotšenovski, 1999)

Asukoha kirjeldus

Hoone asub kinnistu tänavapoolses osas ning hõlmab kogu krundist umbes kolmandiku. Kõrvalhooned kinnistul puuduvad, samuti piirded. Kinnistule on vaba juurdepääs. Kinnistu idapoolne külg on asfalteeritud parkla tarbeks. Kinnistu loodepoolne osa on asfalteerimata ning rohtunud.

Ehitatud 1910. aastate esimesel poolel insener Georg Hellati osalusel. (Oleg Kotšenovski, 1999)