Mälestise nimi Apteek-elamu Valgas Kesk t 13

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Valga 20. sajandi alguse iseloomulik torniga puithoone.

Kirjeldus

Klassitsismile omaste ehisdetailidega puithoone moodustab kõrvaloleva kortermajaga haruldase terviku. Fassaadil domineerivad nikerdatud ehisraamistused ümber akende ja ukse ning ehiskonsoolid räästas. Välisilmet kujundab ka massiivne vahekarniis, dekoratiivsed raamid, petikaken ja kvaaderkivisid imiteeriv puitklotsidest nurgalahendus. Eriliseks muudab hoone ka Valgala vanemale arhitektuurile omane nurgatorn. Puithoone õuepoolne lisamaht on laotud kvaliteetsetest savitellistest. Ümarakna ja terava kiivriga nurgatorn ilmestab efektselt linnatuumiku tänavapilti raekoja hoone ja Jaani kiriku vahetus naabruses. Hoone alakorruse esialgne interjöör on muudetud hilisemate ümberehituste tulemusel, ruumijaotus on algne vaid osaliselt.

Puithoone on rajatud 19. sajandi ja 20. sajandi vahetusel. Valmis tõenäoliselt aastal 1900.