Mälestise nimi Elamu Valgas Kuperjanovi t 12

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Mälestise tunnus

Üks suurimaid enne Esimest maailmasõda Valgas ehitatud elamuid, mis on säilitanud oma algse välisilme ühes omapärase juugendliku fassaadidekooriga.

Kirjeldus

Krohvitud tellistest madala kelpkatusega juugendliku ehitise 2-korruselisele põhimahule lisandub tänava poolsel paremal otsanurgal ühes alumistega kokku 4-korruseline otsatorn, mille teise korruse tasanadil paikneb kõrgete akendega poolümar plekk-katusega nurgaerker. Hoone omapäraseimaks osaks on risaliitliigendusega juugendlik tänavafassaad, mille teise korruse tasandi sümmeetriateljel on suur rõduuksega ümaraken ja lihtsa metallpiirdega rõdu, lisaks lopsakas voluutide ja girlandidega rippdekoor, neli lõvipealist maskarooni ning kolmerealine malelauast inspireeritud siniste ja kollaste glasuurplaatidega dekoratiivne friis hoone räästa all. Esifassaadi täiendavad kaks sepisdetailidega varikatust välisuste kohal. Hoone interjööre on ümberehitustega oluliselt muudetud. Hoones paiknevad korterid koonduvad kahe trepikoja ümber. (Jaak Viires, 1985; Oleg Kotšenovski, 1999)

Ajalugu

Hoone on ehitatud 1905. ja 1912. aasta vahelisel perioodil (tõenäoliselt 1910. aastal) arvatavasti Riiast pärit arhitekti kavandite alusel omaaegsele Valga hambaarstile Julius Goerlzile. Hoone hoovipoolsele küljele lisati hiljem poolkorruse ulatuses juurdeehitus, mis on nüüdseks lammutatud. Hoone juurde kuulus liigirikas dekoratiivskulptuuridega aed. (Jaak Viires, 1985; Oleg Kotšenovski, 1999)

Tiit Loim. Valga lõvidega maja taastamine pole enam kaugel. - Lõuna-Eesti Postimees 15.02.2019
Valgas algasid lõvidega maja ehitustööd. - lõunaeestlane.ee 3.07.2019