Mälestise nimi Teise Maailmasõja patarei elektrijaam

Seisund: hooldamata

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Tootmishoone, Elektrijaam, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Elektrijaam, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Ajaloo oluliste sündmustega seotud ehitis. Militaararhitektuuri ilmekas ja hästi säilinud näide. Patarei kui arhitektuurilise ansambli lahutamatu osa.

Kirjeldus

Nelinurkse põhiplaaniga (u 10x10 m), pinnasega kaetud raudbetoonvarjend. Kaks sissepääsu, lae peal ümmargune viie ambrasuuriga laskepesa. Kokku 12 ruumi.

Ajalugu

1940-41 oli Ristnas rannapatarei nr. 42, lisaks sõjaväelinnak, mis olnud kasutusel nii 1939-1941 kui 1944-1993. Patarei komandöriks 1941. aastal oli vanemleitnant Volkov, asetäitjaks leitnant Bõstritskij (J.M.). Kuna territoorium oli pool sajandit aktiivses militaarkasutuses, siis on ehitiste täpsem dateerimine ainult väliste tunnuste järgi üsna keeruline. 1940. aastal olid suurtükid kapitaalselt väljaehitamata (betoneerimata) alustel praeguse tulejuhtimistorni kõrval. Ristnas oli väidetavalt neli 130 mm kahurit (IV-130/50, V.K. ja J.M.). Punkrid ja reservuaarid on sarnased Tahkuna ja Tohvri omadega, kahurialused-varjendid aga hoopis teist tüüpi. Tänapäeval vaadeldavad neli suurtükipositsiooni ja tulejuhtimistorn on ehitatud pärast sõda.

Samal territooriumil tegutses pärast rannapatarei likvideerimist õhukaitse üksik-raadiolokatsioonirood. Osa patarei varjendeid oli kasutusel, juurde ehitati suured betoonangaarid randa, radarimäed, kopteriplats ja muud.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.