Mälestise nimi Kõrgessaare mõisa park

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Piirkonna hooneterikkasse mõisaskompleksi kuuluva segastiilispargi näide.

Kirjeldus

Praeguseks segastiilis 1,6ha park oli algselt selgepiirilise barokse regulaarse kujundusega. Pargi küljel asunud müüriga piiratud viljapuuaed oli pargiga seotud teedevõrgu kaudu. Peale pikka hooldamatuse perioodi kujundati park ilmselt vabakujuliseks ümber. Seetõttu on pargipuistu ühtlane looduslikust uuendusest kujundatud ühtlane puudemass, kus suuremad lagendikud ja põõsad puuduvad. Pargi reljeef on tasane ning puude asetus ühtlane.
Pargi loodeserva, on barokkpargi ajal ehitatud ca 3 m kõrgune kaarjas kivimüür, selle taga on hobukastanite ja vahtrate allee, mis jälgib kaarjalt müürikuju. Võrkpalliväljak on arvatud pargipiiridest välja.
Peamisteks puuliikideks pargis on harilikud vahtrad ning pärnad, juurde istutatud saared ning hobukastanid, lisaks veel tammed, lehised jm levinumad liigid. Huvipakkuvateks on kaks jugapuud ning sammaldunud vahtrate rida pargi kirdeosas. Hiiumaa parkidele tüüpiliselt kasvab pargis metstulp.

Algselt barokkpargina rajatud 18.s. II p. Vabakujunduslikuks ümberkujundatud 19.s. II p.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid

Kaardi- ja pildimaterjal:
1. Kõrgessaare mõisa pargi asendiplaan, M 1:10000 ja katastriüksuse plaan M 1:2000 Kõrgessaare Vallavalitsusest.
2. Härrastemaja ja aed. Joonis 18.saj. lõpul.
3. Kõrgessaare. Pliiatsijoonis (H. Martinson, Tartu)