Mälestise nimi Reigi pastoraadi park

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Maastikuobjekt, Park, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Kiriklakompleksi kuuluva haljastu näide.

Kirjeldus

Väikseks 1 ha pargiks on lihtne nelinurkne vabapuistu vahetult peahoone ümber, rajatud ilmselt rohtaiana ilu- ja viljapuudega. Park on mõõtmetelt väike, mahajäetud välimusega: võsastunud ning sissekasvanud varemed, kuivanud tiik keldri taga, sisselangenud katusega ja varisemisohtlik puidust lauda jäänused.
Pargis kasvab ilmselt juba pärast pastoraadi valmimist (18.s. lõpul) istutatud harilik pöök, millest tänaseks on kasvanud võimas suurte dimensioonidega põlispuu.
Ala on siiski vaatamata hooldamatusele küllaltki pargiilmeline tänu mitmetele introdutsentidele ja ilupõõsastele.

Pastoraat jääb Reigi kirikust itta, umbes 200 m kaugusele Kärdla-Kõpu maanteest.

Rajatud ilmselt pärast pastoraadi valmimist 18.s. IV v. Hilisemad istutused 19.s. II p.

Meedia

Reigi kirikumõisa maade ja kirikla plaan aastast ca 1885. RAKA f. 3724 nim. 4 s.725. KRPI arh. nm. 280