Mälestise nimi Esimese Maailmasõja patarei kivipurustaja alus

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiumaa nõunik, Frank Lukk

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Rajatis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloo oluliste sündmustega seotud rajatis.

Ristkülikukujulise põhiplaaniga 2,3 meetri kõrgune betoonist rajatis.

3. juuni - oktoober 1917.
Peeter Suure merekindluse eelpositsiooni lõunatiiva moodustasid kolm rannapatareid Eestis (Tahkuna, Lehtma ja Põõsaspea). Tahkuna 305 mm patarei ülesandeks oli eelpositsiooni lõunatiiva julgestamine ja miiniväljade kaitsmine väljatraalimise eest koos 305 mm patareidega Russarö ja Örö saarel.
Patareid ei jõutud lõpuni valmis ehitada. 1916-1917 paigaldati u 1 700 m3 betooni, mis moodustas 12% kogumahust. 1917. a. juunis monteeriti kahurid alustele ja tehti proovilaskmised. Sügisest loeti patarei lahingukorras olevaks. Raudteeühendus Lehtma sadamaga.
Patarei õhiti 20. oktoobril 1917. Allesjäänud osa demonteeriti 1920-ndate aastate algul, suurtükid viidi Aegna saarele.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.