Mälestise nimi Putkaste mõisa peahoone

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Klassitsistliku ehitusstiili näide

Kirjeldus

Pooleteisekordse kõrgel soklil kivihoone esifassaadi kujundavad kolmnurkfrontooniga rusteeritud külgrisaliidid ja kergelt markeeritud kesktelg. Peasissepääsu raamistavad pilastrid, ukse kohal suur kaaraken. Soklikorrus on võlvitud. Peakorruse keskteljel on vestibüül ning selle taga aiaküljele avanevate akendega saal. Katusekate eterniitplaatidest. Peahoone ees ringteega piiratud muruväljak, tagaküljele jääb algselt regulaarse kujundusega park.
Muinsuskaitsearhiivis: E. Kangilaski, Putkaste mõisa ajalooline õiend, 1980 (A-424)

Putkastet on iseseisva mõisavaldusena märgitud 16. sajandi II poolel.
Praeguse mõisa peahoone ehitusaeg 19. sajandi I pool. Tõenäoliselt algas intensiivne ehitustegevus siis, kui mõisa 1816. aastast P. v. Stackelbergi valdusesse läks. Ehitusaega kinnitavad ka mitmed stiilitunnused. Teatud ümber- ja juurdeehitused 19. saj. II poolel. Suuremad ümberehitused aga 20. saj. 50-ndatel, mil hoone kohandati majandi keskuseks ja kultuurimajaks. Mõnda aega tegutses hoones õppeasutus.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid