Mälestise nimi Teise maailmasõja Hiiesaare patarei kahurialus 3

Seisund: hooldamata

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Kahurialus, Ehitiste liigid, Rajatis, Militaarrajatis, Kahurialus, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Ajaloo oluliste sündmustega seotud rajatis.

Kirjeldus

Patarei asub rannas. Kolm kahurialust seisavad reas umbes 50 meetrise vahega. Kaheksanurkne betoonalus kaetud paksu samblaga. Betoonalus on üldiselt terve, kuid kohati valatud väga õhukestena ja hakkavad servadest murenema.

Ajalugu

Vene valitsuse nõudel sõlmis Eesti Vabariigi valitsus temaga vastastikuse abistamise lepingu. 10. oktoobril 1939. aastal allakirjutatud lepingu rakendamise protokoll nägi ette N. Liidu sõjavägede paigutamise ka Hiiumaale, ja juba 19. oktoobril algas vägede ülevedu Rohukülast Heltermaale. Pärast seda asuti rajatisi ehitama

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid

Militaarne Hiiumaa