Mälestise nimi Soera talu elamu

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Elamu, Rehielamu, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Rehielamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19s. keskelt pärinev Hiiumaale tüüpiline rehielamu.

Kirjeldus

Rehielamu on õlgedest poolkelpkatusega rõhtpalkehitis. Palkseinad toetuvad maakividest vundamendile. Uksed ja väravad laudadest. Rõhtpalkseintega rehielamu põhiplaan koosneb palkseintega eraldatud osadest : elutubatuba/kambrid/köök, rehekoda ja rehetuba . Rehetoas on viljakuivatamise parred, reheahi.

Ajalugu

Sooääre talu, nii oli talu esialgne nimi, ajalugu ulatub vähemalt 200 aasta taha. Praeguse rehielamu vanim osa on XIX sajandi esimesest poolest pärit muldpõrandaga rehetuba. Elutuba koos kambritega on ehitatud 1860. (http://www.pyhalepa.hiiumaa.ee/vana/soera/yritused.html)

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid