Mälestise nimi Suuremõisa mõisa kasvuhoone

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestis, mis koosneb originaal ehituskehandi säilinud müüridest, markeerib Suuremõisa mõisakompleksi kuulunud olulise majandushoone asukohta ja ehitustüüpi.

Kirjeldus

Algselt kartulikeldrina, kuid hiljem mitmesuguseid funktsioone omanud, ristkülikukujulise põhiplaaniga hoonest on säilinud ainult väikesed müürikatked. Säilinud on hoone sissepääsu asukoht piirdemüüris. Algse hoone põhjapoolse osa kohale on ehitatud aiamaja, kasutades ära olemasolevaid seinu. Olemasolev aiamaja on lihtsa arhitektuuriga, viilkatusega kivihoone, mille lääne- ja lõunafassaad on laotud paekivist. Suurema osa põhja- ning idafassaadist moodustab maakividest laotud sein, mis võib olla osa endise kartulikeldri otsa- ja külgseinast. Põhjafassaadis on säilinud üks aken koos sepistatud trellidega, läänefassaadis üks maakividest seina müüritud puitdetail. Lõunafassaadis on 1980. aastatel valmistatud puitaknad ja -uksed. Kartulikeldri säilinud seinakatkete vahele on pääsenud vihmavesi ning savimört on sealt välja uhutud. Lisaks kasvavad müüride juures suured puud, mis juurtega müüre lõhuvad.

Mälestis asub Hiiu maakonnas, Suuremõisa külas, Suuremõisa mõisa Kirsiaias.

Ajalugu

Suuremõisa mõisa köögiviljaaed on esmakordselt märgitud 1877. aasta kaardil. Samast perioodist, 19. sajandi II poolest, pärineb ka hoone, millest on tänaseks säilinud maakivist müüride katked. Objekti kaitse alla võtmisel arvati, et tegemist on Suuremõisa mõisa kasvuhoone müüridega, kuid hilisemate uuringute käigus on selgunud, et tegemist on mõisa endise kartulikeldri müüridega. Näiteks on 1920. aasta hoonete nimekirjas sellel asukohal olnud ehitis märgitud kartulikeldrina. Et tegemist oli kartulikeldriga väidavad veel teisedki allikad. Samuti on 1934. aastal joonistatud plaanil Aia krundil nr 142, mis Suuremõisa mõisa maadest eraldati, näidatud kartulikeldrit või selle müüre. 1929. aastal sai endine aednik Aia krundi nr 142 endale ning ehitas piki põhjapoolset müüri, osaliselt keldri varemetele, kanamaja, mis päris valmis ei saanudki. 1950. aastatel ehitas "Võitluse" kolhoos hoone valmis. 1960. aastatel sai hoonest vasikalaut ning osa endisest laudast ehitati 1980. aastal ümber aiamajaks.

Allikad

Koit, Katrin (2018). Suuremõisa mõisa kasvuhoone (mälestis nr 23636) muinsuskaitse eritingimused. Hiiumaa