Mälestise nimi Vana-Piigaste mõisa ait-kuivati

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Vana-Piigaste mõisaansamblisse kuuluv ajalooline kõrvalhoone.

Kirjeldus

Ehitatud kahes osas. Tellistest, õhukese krohvikihiga viimistletud seintega, lai hoone. Hoone oli algselt kaetud poolkelpkatusega, praegu katab hoonet viilkatus. Uhke klassitsistliku arhitektuuriga esifassaadi keskosa on taandatud ja moodustub ulualune. Selle raske talastikuga lage kannavad kaks massiivset profileeritud kapiteeli ja baasiga ümarsammast. Analoogilised sambad paiknevad ka hoone välisnurkadel kolmveerand sammastena. Esikülje puidust räästaosa on samuti astmelise profiiliga. Uksed on vooderdatud ruutkalasabamustris laudistega.
Hilisem juurdeehitus on maakividest, kus avad markeeritud tellistega. Hoone üks osa on lammutatud. Hoone esisein on samuti taandatud ning moodustab ulualuse. Lage kandsid piilarid, mis tänaseks hävinud. Piilaril on profileeritud karniisiga kapiteel ning vöö selle all. Ulualuse uks kõrge kaarega. Enamus seinu tänaseks hävinud
Hilisem lisandus on ka kirdeotsa ehitatud juurdeehitus.

Ajalugu

Hoone vanem osa on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi I poolel, uuem osa on ehitatud 19. sajandi teisel poolel.