Mälestise nimi Vana-Prangli mõisa pargi piirdemüür

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Vana-Prangli mõisa piire, mis on ilmekas näide ajastule iseloomulikust pargirajatisest.

Kirjeldus

Umbkaudu 100 m pikkune, tahutud maakividest pargimüür. Paikneb mõisasüdant läbiva tee ääres, piirates mõisa endist õunaaeda teepoolsest küljest. Piirdmüür on ehitatud kokku peahoone ansamblisse kuuluva sõiduhobuste talliga, mille vahetus läheduses on piirdemüüris jalgvärav. Samasugune piirdemüür on olnud ka õunaaia vastasküljel. See tänaseks hävinud müür moodustas ühtse terviku peahoone ja sõiduhobuste talli ansamblisse kuulunud aidahoonega.

Ajalugu

Vana-Prangli mõisa on esimest korda mainitud 1550. aastal. 16. sajandil kuulus mõis Wrangellidele ning nende nimest pärineb ka mõisa nimi. 17. sajandil kuulus mõis riigile, peale Põhjasõda olid mõisa omanikeks Schoultzid, Manteuffelid, Anrepid ja Manarid. Mõisakompleksi põhiosa pärineb 19. sajandi II poolest. Samast ajast pärineb ka mõisa piirdemüür. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Alt-Wrangelshof. Mõis võõrandati 1919. aastal.