Mälestise nimi Põlgaste mõisa piirdemüürid

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirdemüüride arhitektuurse lahenduse tähelepanuvääriv näide

Kirjeldus

Maakivist soklile toetuv aed koosneb poolkaarekujulistest keraamilistest kividest, iga 5 meetri järel on laotud tellispostid. Kokku võib loendada umbes 50m tellisposti koos väravapostidega. Aia kaugemas otsas asub kolhoosi poolt taastatud osa, materjaliks kollaka tooniga keraamilised kivid, uus osa asub betoonvundamendil. Aeda on ehitatud kahekorruseline kahe trepikojaga paneelelamu.
Aeda kasutatakse elanike peenramaa ja õunapuuaiana.

Ajalugu

Piirdemüürid on rajatud 19. sajandi teises pooles ümbritsemaks mõisa viljapuuaeda. Kivimüüri on remonditud 1970ndate alguses.