Mälestise nimi Samurai mask Sagadi mõisast

Kunst, Objekt.

Mälestise tunnus

Kultuuriloolise väärtusega eksootiline tarbeese 19. sajandist. Samurai varustus kuhu kuuluvad müts reg. nr. 2368, säärekaitse reg nr 2369, reiekaitse reg nr 2370, rüü reg nr 2371, kilp reg nr 2372, vibu kaheksa noolega reg nr 2373, pistoda reg nr 2374 ja mask reg nr 2375.
Esemed kuuluvad koos kujude ja nõudega Ed. von Focki Jaapani kunsti kogusse (reg nr. 2344 – 2358, reg nr 2368 – 2375 ja reg nr 2585)

Ajalugu

Ese kuulus Ed. Von Fock´i tarbekunsti kogusse. Osteti Sagadi oksjonilt jäägermeister Kuutmaa poolt, müüdud 1980.a. Ed.Vilde kolhoosi tolleaegsele esimehele Erich Eriltile Rägaveresse.
Muinsuskaitse all alates 13.02.1996.a.

Vallasmälestise kirjeldus

Autor, valmistamise koht: Jaapani originaal, ostetud Sagadi omaniku Ed von Focki poolt 19.saj II poolel
Mõõtmed: h 14, laius 15,5 (kõrvata), kaelakaitse h 13 x 16,5
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Mask näokuju järgi vormitud, avatud suuga, hammaste ja vuntsidega. Mask hirmuäratav, pealt pruuni, seest punase jaapani lakiga kaetud. Hingamisavad ja suu ergonoomiliselt õigel kohal. Kaela alla kinnitatud kurgualuse kaitse. Kurgualuse kaitse koosneb neljast horisontaalsest metallribast mis omavahel seotud sinise paelaga. Ninaosa kinnitatud lõtvade neetidega põseosa külge. Lõuaalune tugevdatud lappidega, millest läbi ümmargused tihvtid.Üks kõrv kadunud. Mask seotakse pähe siidinööriga (ilmselt kõrvade tagant).
Ese kuulus Ed. Von Focki tarbekunsti kogusse. Osteti Sagadi oksjonilt jäägermeister Kuutmaa poolt, müüdud 1980.a. Ed.Vilde kolhoosi tolleaegsele esimehele Erich Eriltile Rägaveresse.
Koostas Mare Kask, kunstiajaloolane