Mälestise nimi Mooste mõisa piirdemüürid väravate ja kellatorniga

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kellatorn, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaansambli osa

Kirjeldus

Mooste mõisa eraldi ansambli moodustab valitseja majale toetuv karjakastell, mis on rajatud kahekümnenda sajandi I kümnendil. Piiratud on see ala 3,5 m kõrguse ringmüüriga, kus on romantilised väravatornid ja kellatorn. Maakivist müüri raamib telliskarniis, müüril on kivikatus. Tähelepanuväärne on põhjavärav, selle kohal asuv kolmnurkne viil on kaetut kivikatusega. Idavärava moodustab kaks massiiivse posti, mille vahel asub kaarjas ava, selle välisküljel on fragment Nolcenite vapist: kolm nelki. Ringmüüri kirdenurgas asuvat detailiderohket kellatorni katab baroksete vormidega plekkkatus koos tuulelipuga.

Müürid väravate ja kellatorniga on ehitatud 20. sajandi alguses.