Mälestise nimi Rasina mõisa tuuleveski

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Maastikus domineeriv ehitis, ehitustehniliselt silmapaistev hoone

Tuuleveski asub mõisasüdamest eemal, teeristist 100 m Meeksi suunas.
Teisel pool teed asuvad tuuleveski juurde kuulunud veskitalu hooned.
Tuuleveski on piiratud ühelt poolt nõukogudeaegsete kahekordsete elamutega ja teiselt poolt suurlautadega.
Veskist on säilinud maakivist kehand, katus puudub.Vahelaed on hävinud. Kakskümmend viis meetrit eemal asub ka tähelepanuväärne hoone, veskiaegne maakivist ja tellisest väiksem vilja hoiuruum.

Ajalugu

Mõisa on esmamainitud 1611. aastal, kui valdus kuulus Ludenite aadlisuguvõsale. Põhjasõja järel kuulus mõis Rosenitele ja Stackelbergidele. Mõisa viimasteks omanikeks olid Mindigid. Peahoone ehitati 18. sajandi alguses. Sellega koos rajati ka park. Tuuleveski on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Rasin.