Mälestise nimi Orava mõisa ait

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Mõisaarhitektuuri näide, endist mõisa keskust markeeriv hoone

Endise Orava karjamõisa üks suuremaid hooneid.
Mõisa aidast on praeguseks säilinud maakivimüürid ja hoone all asuv tellisvõlvidega kelder. Viimane osa katusest kukkus kokku 90- ndatel aastatel.
Katuseks on algselt olnud poolkelpkatus, sellele viitab teepoolses otsas( edelakülg)säilinud viiluosa.
Hoone on algselt olnud veelgi pikem,praegune pikkus umbes 30m , kirdeotsas on säilinud vundamendi jäänused.
Maakivist ait on kirdeküljel ümber piiratud teiselaadiliste, silikaatkivist hoonetega,nagu kauplus-söökla, saun, ühekoruseline pikk abihoone.

Ajalugu

Mõis rajati Vastseliina karjamõisana 17. sajandi keskel. Omaette mõisaks sai Orava 19. sajandi keskel. Mõisa peahoone põles 1919. ja 1944. aastal ning on oluliselt ümberehitatud. Peahoone ansamblisse kuuluv aidahoone ehitati 19. sajandil. Hoone oli kasutusel ka viinakeldrina. Mõisal oli kaks saksakeelset ajaloolist nimetust. Neist vanem on Orrawa, hiljem oli rohkem kasutuses Waldeck.