Mälestise nimi Orava mõisa tõllakuur

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaarhitektuuri näide, silmapaistev maakiviehitis

Kirjeldus

Tegemist on silmapaistva maakivi arhitektuuri näitega, otsaseinad ulatuvad poolkelbani, hoonel poolkelpkatus. Akna- ja ukseavad on vormistatud punase tellisega.
Hetkel vähendavad hoone atraktiivsust selle juures tehtud asjatundmatud muudatused: aknakaared ja uksekaared on kinni ehitatud, ukseavasid on kinni ehitatud või suuremaks tehtud. Kirdekülje vaadeldavust ahendab sinna ehitatud mahukas laudadest juurdeehitus, kagufassaadi sulgeb osaliselt järjekordne puukuur.
Hoone kuulud Orava vallale, ühte osa sellest kasutas pankrotistunud puiduettevõte. Tõllakuuri lähedal, sellle kagufassaadi vastas asub perekond Lübecki majapidamine, kirdenurgas pikk, madal silikaatkivist hoone.

Ehitatud 19. sajandil nagu ülejäänud Orava mõisa hooned.