Mälestise nimi Rosma küla elamu I kelder

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1918-1939.

20. sajandi I poole küla hoonestuse tüüpiline näide

Kirjeldus

Väike, mõõtmetega 3x5m kelder on süvendatud orunõlvale, asudes elamust umbes 10m kaugusel. Keldri seinad on laotud maakivist, millele on valatud betoonist kaarlagi-katus,mis pealt kaetud murumättaga. Keskelt toetavad betoonlage kaks nelinurkset betoonist valatud posti. Kelder on kaheruumiline, sisse pääseb betoontrepi kaudu, kasutatakse algsel otstarbel, toiduvarude säilitamiseks.

Ajalugu

Esimesed teated Rosma kohta on 1638. aastast. Küla hoonestus on koondunud vesiveski ümber. Kelder kuulub 1920. aastatel ehitatud tiibhoonega elamu juurde ning on valminud 20. sajandi esimesel poolel.