Mälestise nimi Räpina õigeusu kiriku kogudusehoone

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna maakiviehitise tüüpiline näide, millel on terviklikult säilinud algupärase 19. sajandi teise poole ehituskunstile omase kujunduse ja kvaliteetse müüriladusmistehnikaga välisilme.

Kirjeldus

Õigeusu kiriku kogudusehoone on ühekorruseline väljaehitatud katusekorrusega, kõrge viilkatusega krohvimata maakivi- ja tellishoone. Avadel on jõulised eenduvad tellisraamistused ja ehisviilud. Esifassaadi ilmestab eenduv kolmnurkfrontooniga keskrisaliit, millest kahele poole jäävad suured 20. sajandi teisel poolel lisatud puidust vintskapid. Räästa ja viilukolmnurga all lihtne telliskarniis.

Ajalugu

Õigeusukoguduse hoone on ehitatud 19. sajandi II poolel, täiendavad juurdeehitused on ehitatud 20. sajandi II poolel.