Mälestise nimi Räpina kirikuaed

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Lõuna -Eesti kirikuaia näide

Kirjeldus

Ruumikas plats on ümbritsetud madala( kõrgus 1m) puitaiaga, mis värvitud roheliseks( lõunaküljel on kasutatud traatvõrgust piiret). Aia maa-ala on lõuna- põhjasuunas välja venitatud.

Aias on peamiselt esindatud kõrghaljastus, tamm, pärn, vaher; kiriku peasissepääsu ala on kujundatud elupuude ja madalhaljastusega.
Aiateed on kruusa -ja mullakattega, aia tagumises nurgas(kagus) asub puukuur.

Ajalugu

Räpina kirikut on esmakordselt mainitud 1630. aastal, kui ehitati esimene puukirik, mis hävis Põhjasõjas. Uus puukirik valmis 18. sajandil ja praegune kivikirik 1785. aasta. Hoone viiluosa kõrgendati 1882. aastal ning kirik sai uue tornikiivri 1885. aastal. Kirikuaia täpne rajamise aeg pole teada, kuid tõenäoliselt rajati see koos kirikuga. Kirikuaeda kolmest küljest ümbritsev aed on rajatud tõenäoliselt 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses. Kirikukihelkonna ajalooline nimetus on Kirchspiel Rappin.