Mälestise nimi Toolamaa mõisa moonakatemaja-tall

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Kõrvalhoone, Tall, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaarhitektuuri tüüpiline näide

Kirjeldus

Pikk, ühele frondile ehitatud ühekordne kivihoone. Tall on õhukese krohvikihiga maakiviehitis. Hoonet katab (algselt laastkatendiga) poolkelpkatus, millel poolviilu all kitsas astmeline räästakarniis. Otsaviil laotud tellistest ning krohvitud, siia avanevad ka lakatubade aknad. Hoone esifassaad on aga kogu ulatuses sügavalt taandatud, katuseräästast toetav rõhtpruss toetub krohvitud tellistest 4 ümarsambale.
Järgnev tõllakuuriosa on hilisem. Sellele järgneb elamuosa, mille seinad on krohvitud maakividest, avade külgedel ja karniisis kasutatud ka tellist. Hoonet katab tõllakuurist veidi madalama harjaga poolkelpkatus. Hoone keskteljel on seinapind kergelt taandatud. Seal paiknev uks on ääristatud kahe pilastriga ja kroonitud seinapinnast eenduva kolmnurkfrontooniga.
Moonakatemaja kasutatakse elamuna ja tallide osa abiruumidena.

Ajalugu

Toolamaa mõisa moonakatemaja-tall on erinevatest hoonetest koosnev pikk ehitis, mis on ehitatud erinevatel aegadel. Tall pärineb arvatavasti 19. sajandi lõpust ning elamu 19. sajandi keskpaigast.