Mälestise nimi Toolamaa mõisa viinaait

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Piirkonna tüüpilise majandushoone näide mõisaansamblis.

Kirjeldus

Viinaait on väike, klassitsistlik, krohvitud maakivihoone, mis on kaetud laastukattega poolkelpkatusega. Katusel poolviilu all ja fassaadil profileeritud telliskarniis. Nurkadel tellistest laiad nurgaliseenid. Esifassaadi kujundavad tellistest paaris pilastrid kahel pool peaust. Ka avad markeeritud tellisäärisega ja eenduva lukukiviga. Uks laudistatud ruutkalasabamustris voodriga. Hoone all asub kelder, kuhu viib eeskoda hoone otsast. Trepiruumi katab viilkatus.

Ajalugu

Toolamaa mõis eraldus Räpina mõisast 1810. aastal. Mõisa puidust peahoone pärineb tõenäoliselt 18. sajandist, tõenäoliselt leidub ka vanemaid, 17. sajandist pärit olevaid hooneosasid. Mõisa viinaait on ehitatud arvatavasti 19. sajandi alguses.