Mälestise nimi Krüüdneri mõisa talli varemed

Mõisakompleksi üks hoone, märgistab hoonestuse piiri

Kirjeldus

Krüüderi mõisa tall on olnud maakivist hoone, punastest tellistest vormistatud avadega. Praeguseks ajaks on tallihoonest säilinud varemed, mille elumajapoolne osa on katustatud. Talli kirdeotsas on säilinud maakivihunnik, mis on II maailmasõjas hävinud meierei jäänused. Talli varemete taha, põhja-loodekülge, mõisa kaitsevööndisse jäävad mõisa maakivist piirdeaia katkendid.

Ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1547. aastal. Peahoone oli 19. sajandi alguses ehitatud puitehitis, mis lammutati 1970. aastatel. Mõisa park rajati 19. sajandi II poolel. Mõisa tall ehitati 19. sajandil. Pärast maareformi kasutati hoonet lauda ja garaažina. 1939. aastal lisati hoonele juurdeehitus, mida kasutati sealaudana. Tallihoone katus hävis 1937. aastal tulekahjus, kuid taastati peagi. Kolhoosiajal lasti katusel laguneda, mille järel on hoone varemeis. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Krüdnershof.