Mälestise nimi Pikajärve mõisa peahoone

Mälestise tunnus

Osa ajaloolisest Pikajärve mõisaansamblist, olles piirkonnale ja ajastule iseloomuliku juugendstiilis härrastemaja näide.

Kirjeldus

Juugendstiilist kantud 2-kordne poolkelpkatusega krohvitud kivihoone. Hoone meenutab Heimat-stiilis villasid, mis toona ka siinsetes linnades kohata võis. Fassaadid on liigendatud mitmete suurte täiskõrguseni ulatuvad risaliiditaolised verandadega, mis paiknevad nii esi- kui tagafassaadis, katusel eenduvad erisuurusega ärklid. Alumise korruse maakividest seinu kaunistavad laiad krohviraamistused ja nurgarustika. Teine korrus krohvitud. Ruumilahendus lähtub keskkoridorist. Interjööris säilinud seinatahveldisi, kasettlagesid, ahi. Seinad olid kaetud trafarettmaalingutega. (EA)

Pikajärve mõisa peahoone on ehitatud 1908 aasta paiku, ajastule iseloomuliku linnaelamu laadis.