Mälestise nimi Pääsna vesiveski elamu

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Taluarhitektuuri tüüpiline näide

Kirjeldus

Puidust hoone on eterniitkattega poolkelpkatusega, seinad kaetud püstlaudvoodriga, värvitud punaseks, nurgad rõhutatud valge värviga. Hoonel on juugendliku kujundusega ehitusaegsed aknad, ülaosast väikeseruudulise jaotusega. Majas on köök ja 3 tuba, laed on krohvitud ning seinad kaetud tapeediga. Välisuks on põõnadega ja siseuksed on tahveluksed. Maja kõrval asub abihoone ja kelder, veskikompleksi laut-kuur on täielikult amortiseerunud. Uute hoonetena on elamust umbes 40 m kaugusele on rajatud palkidest saun ja grillimiskoht.

Ajalugu

Pääsna vesiveski kompleks on rajatud 1920. aastatel. Veski kuulus Valtsoni talu juurde. Veski ehitajaks ja esimeseks möldriks oli talu peremees Kaarel Valtson, hiljem Hans Valtson. Veski töötas viimati 1950. aastatel ning tänaseks on veskihoone hävinud. Veskikompleksi kuuluv elamu on ehitatud 1922. aastal.