Mälestise nimi Sagadi mõisa tool

Kunst, Materjal, Puit, Nahk, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Kultuuriloolise ja kunstiväärtusega tarbeese XX sajandist, osa Sagadi originaalsisustusest. Nn suur garnituur kuhu ese kuulub koosneb sohvast, kuuest (6) suurest, neljast (4) väikesest tugitoolist ja seljatoepulkadega viiest toolist, reg. numbrid 2376 - 2391. Komplekti kuulunud seljatoepulkadega sohva ja ümmargune laud on hävinud.

Ajalugu

Perekond Kuutma oli garnituuri ostnud koos Jaapani kollektsiooniga 1920 -22 a. Sagadist Fockide oksjonilt. Kuutmaade pere teenis Fockide juures, naiseisa oli aednik, mees aga metsavaht (jäägermeister). Umbes sel ajal kolisid Fockid peamajast välja kõrvalhooneisse. Kuutmaad küüditati 1941.a. Siberisse kust nad tulid oma kodukohta Rakverre tagasi. Inimesd kelle käes need asjad hoiul olid ei müünud neid ära vaid hoidsid alles ja andsid Kuutmaadele tagasi. 1980. aastal müüsid Kuutmaad kõik Sagadi asjad E.Eriltile. Eriltil oli oskus kõik need esemed kätte saada kuna tal oli raha ja teda usaldati, ka oskas ta asju hinnata. Simo Nõmme hoidis raha kokku.
Muinsuskaitse all alates 13.02.1996.a.

Dateering: 20.saj.algus
Mõõtmed: kõrgus 93 cm, pikkus 44, sügavus 40 cm, istme h 44cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tooli seljatugi laieneb ülespoole, istmel kõva nahkpolster. Komplekt asus Rägaveres gooti saali kõrval olevas ruumis, põhjaamfilaadis. Osa Sagadi mõisa Fockide perekonnale kuulunud originaalsisustusest.
Koostas Mare Kask, kunstiajaloolane