Mälestise nimi Kuremaa mõisa vana rehi

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Rehi, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kuremaa mõisaansamblisse kuuluv hoone.

Kirjeldus

Kuremaa mõisa puhul võib kõrvalhoonete paigutuses eraldada kaht hoonete grupeeringut. Peahoone seisukohast on tähtsamad vahetus läheduses asuvad kõrvalhooned, mis paiknevad koos peahoonega ümber ristikukujulise siseõue. Valitsejamaja taha jääb teine majandushoonete kompleks, mis on kujundatud suletud õuena. Teised majapidamishooned (rehed, meierei, viinavabrik, küünid jne.) olid rajatud mõisasüdamest kaugemale. Mõisa vana rehi on kaetud eterniitkatusega. Majandite ajal kasutatud väetisehoidlana. Käesoleval ajal on säilinud osaliselt hoone maakividest ja tellistest kombineeritud ja paiguti krohvitud seinad, hoone katus on hävinud.

Ajalugu

Kuremaa mõisaansambel rajati ajaloodoktor H. Ligi andmetel 16. sajandil. Mõis kuulus Johann Wrangelile. Aastatel 1834-1919 olid Kurema mõisa omanikud von Oettingenid. 1834. aastal, kui Aleksander von Oettingen mõisa ostis, oli seal 18 hoonet - ehitist. Mõisa võõrandamise ajal oli neid seal aga juba 48. Vana rehe ehitusaeg jääb 19. sajandi esimesse poolde.