Mälestise nimi Vaimastvere mõisa park

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Piirkonna segastiilis mõisapargi tüüpiline näide.

Kirjeldus

Park on rajatud regulaarstiilis ning sellest on säilinud tänaseks peahoone esine ringteega muruväljak. Praegune park on säilitanud vabakujundusliku ilme, siiski ajaloolisest pargi puistust on vähe säilinud. Pargis kasvas 1992. aasta inventuuri andmetel 35 puu- ja põõsaliiki. Enamuspuuliigiks on harilik vaher. Eriti dekoratiivne on eesväljaku keskel harilik saar, mille ümbermõõt rinnakõrguselt on 350 cm ja kõrgus 20 m.

Ajalugu

Park on rajatud 18. sajandi esimesel poolel regulaarstiilis. Üsna pea, 19. sajandi teises pooles kujundati park ümber vabakujunduslikuks pargiks. 1993. aastal paigutati mõisaparki 1922. aastal avatud ja Vaimastvere vallamajas asunud mälestustahvel Eesti Vabadussõjas langenutele.