Mälestise nimi Pajusi mõisa peahoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Suurepärane näide klassitsistlikus stiilis ehitatud mõisa peahoonest.

Kirjeldus

Põhimahus 1-korruseline, klassitsistlikus stiilis, poolkelpkatusega, krohvitud fassaadiga kivist eluhoone, mis asub ansamblituumikus esifassaadiga esiväljaku ja pargi peaosa poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Nii hoone esi- kui tagafassaadil domineerib läbi kahe korruse ulatuv kolmnurkfrontoonidega kaetud hoonemaht, mis paikneb hoone otsal. Nii esi- kui tagafassaadil viiluvälja kaunistab veneetsia aken. Viimase restaureerimise käigus on esifassaadile peasissekäigu ette lisatud samuti kolmnurkfrontooniga kaetud sammasportikus. Peahoone eesväljak pikeneb põhjasuunas majandushooviks, mille ümber koonduvad korrapäraselt paigutatud kõrvalhooned.

Ajalugu

Mõis on rajatud 17. sajandil. Pikaajalisteks omanikeks oli Wahlide suguvõsa, kelle ajal 1830. aastatel ehitati ka mõisa peahoone, mis on tänaseks ümber ehitatud. Mõisa saksakeelne nimetus on Pajus. Peahoone on pikemat aega olnud kasutusel rahvamajana. Hoone restaureeriti aastatel 2006-2008.

Allikad

Ranniku, V. (1971) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=280 (19.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Pajusi mõisa park.