Mälestise nimi Pajusi mõisa pargi piirdemüürid ja väravapostid

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Regulaarpargi ehituslik piire. Karjala graniidist väravapostid.

Kirjeldus

Pae- ja maakividest sideaineta müür on piiranud kogu ligi 7,4 ha pargiala. Põhja ja ida küljes on piire üle kahe meetri kõrge ja osdaliselt selliselt ka säilinud. Osaliselt on madalam piire lagunenud maani, kuid kogu ulatuses jälgitav.
Säilinud on ka ligi kahe meetri kõrgused Karjala graniidist, pealt püramiidjalt teritatud, kahed väravapostid.
Ühed postid asuvad pargi lääneosa sissesõidutee otsas, teised peahoone lõuna küljes, tagaväljakule viiva tee otsas. Postidel säilinud ka suured sepishinged.

Ajalugu

Mõis on rajatud 17. sajandil. Pikaajalisteks omanikeks oli Wahlide suguvõsa, kelle eestvedamisel ehitati 1830. aastatel ka mõisa peahoone. Viimase juurde kuuluv park rajati 19. sajandil. Mõisa saksakeelne nimetus on Pajus. Peahoone on pikemat aega olnud kasutusel rahvamajana.

Allikad

Ranniku, V. (1971) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=280 (19.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Pajusi mõisa park.